Kronisk sygdom

Alle patienter med en kronisk sygdom tilbydes årskontrol mindst 1 gang årligt. Det drejer sig f.eks. om:

  • KOL og astma
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet kolesterol
  • Hjerte-kar sygdom (f.eks. atrieflimren, iskæmisk hjertesygdom og hjertesvigt)
  • Sukkersyge
  • Overvægt
  • For lavt stofskifte
  • Knogleskørhed (osteoporose)
  • Kræftsygdomme
  • Kroniske smerter
  • Migræne
  • Psykisk sydom, f.eks. ADHD og depression

Formålet med årskontrollerne er at sikre, at din kroniske sygdom er velbehandlet og evt. at justere din medicin. Desuden vurderes hvor hyppigt du bør komme til kontrol ved enten læge eller sygeplejerske.

Husk at bestille tid til konsultationen i god tid, så du ikke kommer til at mangle medicin i ferieperioder og helligdage.
Inden årskontrollen skal der tages blodprøver og eventuelt andre undersøgelser (se nedenunder), så prøvesvarene er klar til årskontrollen. 

Særligt for visse kroniske sygdomme gælder:

KOL & Astma

Hvis du har KOL eller astma tilbydes du mindst 1 gang årligt en samtale om status for din sygdom og behandling. Desuden anbefales, at du en gang årligt kommer til måling af din lungefunktion. Derudover skal du være opmærksom på, at blive vaccineret mod influenza i perioden oktober til december. Du bør også overveje at blive vaccineret mod lungebetændelse - Se her.
Det er gratis for dig med KOL og astma.

Forhøjet blodtryk

Lider du af forhøjet blodtryk bør du gå til kontrol regelmæssigt og mindst en gang årligt. Enten måler lægen dit blodtryk ved konsultationen, alternativt måler du selv hjemmeblodtryk over 3 dage inden årskontrollen. For vejledning i den rigtige måde at måle dit hjemmeblodtryk - Se her.
Inden årskontrollen tages blodprøver, urinprøve og nogle gange hjertediagram (EKG). Ved årskontrollen gennemgår vi de enkelte undersøgelser. Ligeledes drøftes risikofaktorer, og medicinen justeres.

Sukkersyge (Type 2 Diabetes) 

Har du sukkersyge bør du som regel gå til kontrol hver 3. - 6. måned.
Ved konsultationen hos sygeplejersken får du målt dit blodsukker og blodtryk og vægt måles. Dine hjemmeblodsukkermålinger, livsstilsændringer og de aftalte mål fra tidligere besøg diskuteres. Til sidst justeres din medicinske behandling.
Ved årskontrol drøftes desuden eventuelle senkomplikationer til sygdommen og nye behandlingsmål for det næste år fastlægges. Du vil få en henvisning til øjenlæge og fodterapeut, hvis du ikke allerede har en.
Nogle patienter følges af både den praktiserende læge og diabetes-ambulatorium på hospital. Det drejer sig fx om dig der har Type 1 diabetes, eller hvis du har kompliceret type 2 diabetes med senfølger.

Overvægt

Hvis du har problemer med at holde din normalvægt eller at tabe dig, når du er overvægtig, kan du bestille en tid hos din læge for at få afklaring om din vægt og dens indflydelse på dit mentale og fysiske helbred. Svær overvægt øger risikoen for en række livsstilssygdomme, herunder type 2 diabetes, hjertekarsygdom, slidgigt, visse kræftformer, galdesten, astma, depression og lavt selvværd. Der kan således være god grund til at beslutte sig for at gøre noget ved din overvægt.
Det er vigtigt, at du tænker din situation godt igennem og gør op med dig selv: 1:Tror du, at du kan tabe dig? - 2: Tror du, at det vil gøre noget godt for dig?... Hvis du kan svare ja til begge spørgsmål, så er motivation og indstilling på plads. 

Behandlingen er i første række livsstilsændringer. Overordnet skal du bruge mere energi, end du indtager for at tabe dig. Du taber dig, hvis du spiser færre kalorier, end du plejer og har samme fysiske aktivitetsniveau eller ved at spise, som du plejer og øge det fysiske aktivitetsniveau. 

Mange patienter ønsker den nye vægtmedicin Semaglutid (Wegovy) som middel til vægttab.
Effekten af medicinen ophører, hvis man stopper med at tage medicinen. Sundhedsstyrelsen vurderer, at behandling af overvægt med Wegovy ikke skal være førstevalg, men kan efter konkret lægefaglig vurdering supplere livsstilsændringer, f.eks. hvis vægttab forventes at give væsentlig forbedring af patientens helbred og livskvalitet, eller hvor vægttab er påkrævet for at få tilbudt anden nødvendig behandling, f.eks. en operation.

Har du ønske om vægttab, er du velkommen til en samtale herom i klinikken, hvor vi sammen kan lægge en langsigtet plan for indsatsen samt for kontrol og opfølgning. 
Radio Ligevægt har lavet en podcast til alle, der overvejer at starte på Wegovy. I podcasten gennemgår to læger medicinens effekt og 7 ting, du kan tage med i overvejelserne, før du bestiller tid hos lægen.

Lyt til podcast her.

Pollen-allergi

Hvis du har pollenallergi, anbefales du at starte forebyggende allergimedicin ca. 2 uger før du plejer at få symptomer. 30 procent af alle allergikere har også astma. Hvis du har meget allergi, eller hvis du synes, din allergi påvirker din vejrtrækning, så bestil gerne tid til en konsultation, hvor vi kan gennemgå dine allergisymptomer og din allergimedicin. Hvis du er i tvivl om, hvad du er allergisk overfor, kan du få taget en vejledende blodprøve. Hvis der er mistanke om astma, kan du få foretaget en lungefunktions-undersøgelse mhp. om du vil have gavn af astmamedicin. Der vil også være lejlighed til at drøfte muligheder for allergivaccinationer.